Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z szynki wieprzowej.

Gulasz z szynki wieprzowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1070 Ocena: 11273

Dodano:

Odsłon: 4750

Gulasz wieprzowy podany ze sparzoną kaszą, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.

Składniki

  • szynka wieprzowa 80 dag
  • Cebula 1 szt.
  • Lubczyk
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka mielony
  • czosnek 2 ząbki
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
  • ziele angielskie mielone
  • liść laurowy mielony
  • woda 800 ml
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu 2 łyżeczki
  • Koncentrat pomidorowy
  • tłuszcz do smażenia
  • kasza gryczana 1 szklanka
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • Ogórki kiszone
  • papryczka czereśniowa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.

  2. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się.

  3. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając.

  4. W między czasie parzymy kasze.

  5. Sparzoną kasze nakładamy na talerz i polewamy ugotowanym gulaszem, podajemy z kiszonym ogórkiem i konserwową papryczką czereśniową.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń