Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 16634

Wiem, że nie każdy lubi podroby. Są tanie, szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Można je wykorzystać do gulaszu, zupy, farszów.

Składniki

  • - 500 g obranych żołądków drobiowych, - 1 cebula, - sól, pieprz, papryka czerwona słodka, ziele angielskie i liść laurowy, -
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy pod zimną wodą, odcedzamy, czyścimy z ewentualnych twardych błonek. Możemy pokroić na mniejsze kawałki co polecamy gdyż szybciej są miękkie. Do garnka dajemy tłuszcz ( wg uznania : smalec, margaryna, olej ) wrzucamy przygotowane żołądki. Smażymy przez 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę i pieprz. Dusimy pod przykryciem do miękkości około 30-40 min. W garnuszku mieszamy mąkę z 1/2 szklanki wody. Można dodać do tego 3-4 łyżki mleka lub śmietany. Kiedy żołądki są już miękkie zagęszczamy zawiesiną z mąki. Doprawiamy do smaku solą. Całość zagotowujemy.

    Gulasz z żołądków drobiowych możemy podać z kaszą jęczmienną, pure z ziemniaków, grubym makaronem a nawet z plackami ziemniaczanymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń