Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z żołądków drobiowych.

Gulasz z żołądków drobiowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 2529

Dodano:

Odsłon: 2368

Taki obiadek dzisiaj - pyszna pychotka. Super przepis na gulasz z zoladkow kurczaka lub indyka. Ja dzisiaj mialam z kuraka. jest troche z tym roboty, ale potem... oj, chyba sie nie obejdzie bez odpoczynku po obiadku :-) Swoja droga dlaczego OBIAD nazywa sie obiad??? Bo mozna sie niezle objesc :-)) czyli takie objadanie sie :-O

Składniki

  • Zoladki z kurczaka ok 800 g (na dwie glodne osoby :-), albo sie poswiecimy i starczy dla trzech
  • 3 srednie cebulki, 1 pepperoni
  • smalec gesi - 2 lyzki
  • papryka czerwona w proszku (slodka) 1 lyzka, czerwona papryka wedzona w proszku 1 lyzeczka
  • Kucharek, pieprz czarny, lyzeczka majeranku, 2 liscie laurowe, kilka ziaren ziela ang.
  • kopiasta lyzka maki
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. zaczynamy :
    Pod biezaca, chlodna woda oczyszczamy dokladnie zoladki, palcami usuwamy takze zlogi tluszczu. Zoladki z kurczaka wystarczy przeciac tylko na pol, z indyka pociac na centymatrowe paseczki. Mieso zalewamy woda, gotujemy 5 minutek i wylewamy na durszlak, dodatkowo przeplukujemy jeszcze woda.

    Na duzej, glebokiej patelni na lyzke tluszczu gesiego dajemy cebulki pokrojone w piorka, pokrojona pepperoni oraz papryke w proszku i duza szczypte Kucharka. Cebule lekko szklimy, dodajemy mieso, podlewamy 0,5 l wody, dodajemy majeranek, liscie laurowe i ziele angielskie, jeszcze lyzeczke Kucharka, sporo pieprzu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem. Pamietamy, aby uzupelniac wode.

    Jesli ktos lubi twardawe mieso, nieco ponad godzinke wystarczy. ja uwielbiam, gdy podroby albo mieso wolowe sa twardawe.
    jesli chcemy miekkie mieso -dusimy minimum 1,5 godziny.

    Na koniec na malej patelni robimy zasmazke z maki na lyzce smalcu gesiego. Po minutce, gdy maka sie dobrze spieni, dajemy do gulaszu, mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minutki. Posypujemy natka pietruszki.

    Pyszne po prostu z pieczywem , ziemniaczkami, kasza, grubym makaronem, z kluseczkami slaskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 maja Co prawda to nie żmijka, bo jej nic nie dorówna, ale równie pyszne danie xD
Miodzio :D
Odpowiedzi: 17 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 31 maja Przepyszny gulasz! najpeiej z kluskami slaskimi ;p Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń