Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz zapiekany

Gulasz zapiekany

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4223

Dodano:

Odsłon: 9702

Gulasz zwykle podajemy z pieczywem - to moja na szybko wymyślona wariacja ;) Miałam ugotowane ziemniaki, połówkę młodej kapusty i żadnego pomysłu na ich spożytkowanie... muszę przyznać, że wyszło z tego całkiem smaczne danie :)

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1,5 łyżki mąki ( do zagęszczenia gulaszu )
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs - do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w niedużą kostkę, zasypujemy pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w równe kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę. Kapustę siekamy i sparzamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso na rumiano, przekładamy do rondla. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Podlewamy wodą ( 1- 1,5 szklanki ) i dusimy pod przykryciem do chwili aż mięsko będzie miękkie. Doprawiamy całość do smaku. Mąkę rozrabiamy z niedużą ilością wody i zagęszczamy nią gulasz. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie mniej więcej połowę ziemniaków, ciasno je ugniatając. Teraz wykładamy gulasz, na niego kapustę i resztę ziemniaków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 40-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gvlba 03 czerwca 2013 Hmmm...Bardzo ciekawy przepis.Zawsze robiłam tradycyjny gulasz,ale ten Twój musi byc pyszny.Gratuluje pomysłu i daje duża 5 ;)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 03 czerwca 2013 Ciekawy przepis, gulasz już mam, tylko ziemniaki i kapusta, wyjdzie odmienna potrawa
i o to chodzi...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń