Do góry

Zupy Przepis na:

Gulaszowa w pomidorach

Gulaszowa w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 3001

Dodano:

Odsłon: 2502

Dzisiaj kolejna odsłona moich j Dzisiaj kolejna odsłona moich jesiennych zup. Zapraszam na sycącą, aromatyczną, nieco pikantną, z mnóstwem warzyw gulaszową. Zupa jest tak pożywna, że z powodzeniem można ją podać z kromką chleba jako główne danie na obiad. Doskonale nada się również na wczesną kolacje. :)

Składniki

  • Karkówka, łopatka bez kości ok. 500-700 g.
  • Pomidory 6 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • Cukinia 1/2 szt.
  • Ziemniaki 4-5 szt.
  • Kukurydza konserwowa 2/3 puszki
  • Pieczarki ok. 250 g.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 7 ząbków
  • Ziele angielskie 7-9 szt.
  • Liście laurowe 5 szt.
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda wedle uznania
  • Koncentrat pomidorowy wedle uznania
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
    Papryki pokroić w kostkę.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Cukinie również pokroić w kostkę.
    Pieczarki umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić wedle uznania.
    Ziemniaki umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i drobno pokroić.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Mięso umyć, odkroić ewentualny tłuszcz i pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.


    W dużym garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, następnie mięso wraz z pieczarkami. Następnie dodać pokrojone papryki, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Po chwili dodać pomidory i cukinię. Doprawić przyprawami i nadal gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.

    W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.

  2. Pod koniec gotowania zupy dodać ziemniaki, odsączoną kukurydze z puszki, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Można również dodać koncentrat pomidorowy i wedle potrzeby dolać wody. Całość zagotować.


  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń