Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gwiezdny tort z orzechami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Składniki
Zmiel orzechy włoskie, kilka połówek odłóż do dekoracji. Białka ubij. Porcjami syp cukier i ubijaj, aż masa stanie się lśniąca i sztywna. Wymieszaj z orzechami, wlej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Dwie tortownice równej wielkości posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż ciasto. Piecz ok. 35-40 min w temperaturze 140° C. Ostudź.
W tym czasie zmiksuj jajka na parze (miskę z jajkami i cukrem wstaw do naczynia z gorącą wodą). Kiedy masa jest biała i puszysta, ostudź, nie przerywając ubijania.
Zmiksuj masło na puszystą masę. Małymi porcjami dodawaj zimne jajka. Wlewaj rum po kilka kropli. Wymieszaj krem. Posmaruj placki, udekoruj resztą kremu, całymi orzechami i pokrojonymi pomarańczami lub mandarynkami. Przed podaniem schłodź.
Czekoladę rozpuszczaj w tzw. kąpieli wodnej. Pokruszoną tabliczkę czekolady włóż do rondelka, potem wstaw go do większego naczynia z gorącą wodą. Podgrzewaj na ogniu, aż czekolada się stopi. Tort możesz także przełożyć masą kakaową, cytrynową, kajmakową.Źródło: Dobry Tydzień