Do góry

Dania główne Przepis na:

Haitańska potrawka z kurczaka

Haitańska potrawka z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2168

Dodano:

Odsłon: 6462

proste, szybkie, smaczne

Składniki

  • oliwa, 2 łyżki
  • udka kurczaka, 8
  • czosnek posiekany, 2 ząbki
  • papryka czerwona, pokrojona w centymetrowe paski, 1
  • papryka zielona, pokrojona w centymetrowe paski, 1
  • papryka żółta,pokrojona w centymetrowe paski, 1
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • bulion z kurczaka, 500 ml
  • tymianek świeży, 1 łyżka
  • liść laurowy, 1
  • słodki sos chili, 2 łyżki
  • sól, 1 łyżeczka
  • czarny pieprz, świeżo zmielony, 1/2 łyżeczki
  • pomidory duże, bez skórki, pokrojone, 2
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Usmażyć kurczaka, przełożyć na talerz, odstawić.

  2. W tym samym garnku usmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Dosypać mąkę i podgrzewać przez 2 minuty, stale mieszając.

  3. Dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, nie zmniejszać płomienia, gotować bez przykrycia , aż sos zgęstnieje.

  4. Dodać tymianek, liść laurowy, sól, pieprz, dolać sos chili, pomidory i podsmażonego wcześniej kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na wolnym ogniu 45 minut. Na koniec usunąć liść laurowy,

  5. Danie podawać z ryżem, dla ozdoby można dodać gałązkę świeżego tymianku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 16 stycznia 2011 Rzeczywiście danie nie jest trudne w przygotowaniu ale za to bardzo smaczne.Sprawdziłam i polecam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 09 stycznia 2011 Pysznie wygląda, ale dlaczego Haitańska ?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń