Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut duszony w warzywach

Halibut duszony w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 797 Ocena: 15591

Dodano:

Odsłon: 15119

Kasia poleca, więc nic nie pozostaje. Rybka zrobiona.

Składniki

  • 800 g halibuta
  • 200 g marchwi
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 por ( biała i jasnozielona część )
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek koperku
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Halibuta umyłem, oprószyłem solą, białym pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
    Cebule posiekałem, zeszkliłem na maśle, dodałem marchewkę pokrojoną w krążki, seler pokrojony na kawałki oraz oczyszczony pokrojony skośnie por. Tak pokrojone warzywa zalałem winem, dusiłem ok. 10 minut. Następnie dodałem rybę i na bardzo małym ogniu dusiłem 12 minut pod przykryciem. Wyjąłem rybę, umieściłem na półmisku, trzymałem w cieple.
    Śmietanę połączyłem z warzywami, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem zalałem rybę. Podałem z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń