Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut w sosie koperkowo- kaparowym

Halibut w sosie koperkowo- kaparowym

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 699 Ocena: 44354

Dodano: 30.06.2014

Odsłon: 1921

Pyszna, delikatna ryba i sos z dodatkiem kaparów, które przełamują łagodny smak ryby.

Składniki

  • halibut surowy 4 kawałki po 25 dkg
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sos: koperek 1/2 pęczka
  • kapary ze słoiczka 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 18% 2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kawałki halibuta opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
    W tym czasie przygotować sos: Koperek drobno posiekać, zalać szklanką wody, zagotować. Mąkę utrzeć ze śmietaną tak, aby nie było grudek, rozprowadzić odrobiną wody, następnie dodać 2- 3 łyżki wywaru koperkowego, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między tym co wlewamy, a tym do czego wlewamy. Ciepłą zawiesinę wlać do sosu koperkowego. Ciągle mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Gotować, aż zgęstnieje. Dodać osączone kapary. Podgrzewać jeszcze chwilę, aby sos przeszedł smakiem kaparów. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

    Gdy sos mamy gotowy możemy smażyć naszego halibuta. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy kawałki ryby. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń