Do góry

Przekąski Przepis na:

Hamburger z grilla po krakowsku

Hamburger z grilla po krakowsku

Autor: Maczanka

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 58

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 397

Zaczynamy wielkie odliczanie. Już za parę godzin zaczynamy majówkę. W tym roku pogoda postanowiła nas rozpieścić i ma być wyjątkowo ładnie i ciepło. Od paru dni myślę nad przepisami na grilla, aromatycznymi marynatami oraz dodatkami. Dziś o hamburgerze z soczystej wołowiny, który bez wątpienia potrafi podbić podniebienia naszych gości podczas majowego grillowania. Hamburgera zwykle podajemy z dużą buła, natomiast u mnie w odsłonie krakowskiej, czyli z chrupiącym obwarzankiem. Ważne jest aby kupić takie z jak najmniejszym środkiem, żeby łatwiej było wypełnić jego przeróżnymi składnikami lub można upiec tak jak ja to zrobiłam i wtedy samemu nadać odpowiedni kształt. Majówkę czas zacząć. To do dzieła!

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny (najlepiej mieszanka antrykot i łopatka lub rostbef, nie może być to chuda wołowina)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 posiekana cebula
  • Pół pęczka zielonej pietruszki
  • 2 -3 łyżki zimnego rosołu
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mielimy wołowinę w maszynce do mięsa
    Po zmieleniu do masy dodajemy musztardę, czosnek, pokrojoną drobno cebulę oraz posiekaną zieloną pietruszkę

  2. Całość wyrabiamy dodając 2-3 łyżki rosołu, wyrabiamy około 1-2 minuty
    Formujemy hamburgery. Z pół kilograma mięsa powinny wyjść 4 hamburgery
    Po uformowaniu hamburgerów solimy i pieprzymy mięso

  3. Smażymy je na grillu, długość grillowania w zależności od naszego ulubionego stopnia wysmażenia
    Po usmażeniu warto na chwilę położyć mięso na desce aby odpoczęło i soki się równo po mięsie rozeszły
    Podajemy z grillowanym obwarzankiem, sałatą, kiszonym ogórkiem, karmelizowaną cebulką, pomidorem i musztardą lub ketchupem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń