Do góry

Dania główne Przepis na:

Hamburgery w stylu śródziemnomorskim z ostrą salsą pomidorową

Hamburgery w stylu śródziemnomorskim z ostrą salsą pomidorową

Autor: mysia192

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano: 01.02.2011

Odsłon: 873

Suszone pomidory, czosnek i świeże zioła nadają daniu prawdziwie śródziemnomorski smak i aromat, a domowe kotlety zawierają mniej tłuszczu niż większość gotowych burgerów i przy tym możemy je doprawić tak, jak lubimy.

Składniki

  • chuda mielona wołowina, 500 g
  • Bułka tarta, około 25 g
  • ząbki czosnku, 2
  • suszone pomidory w oleju, odsączone i drobno posiekane, 40 g
  • świeża kolendra
  • bułki do hamburgerów, 4 sztuki
  • zielona sałata lub rukola, 50 g
  • dojrzałe pomidory, 300 g
  • czerwona papryka, 1 sztuka
  • zielona papryczka chili, 1/2 sztuki
  • czerwona papryczka chili, 1 sztuka
  • ocet balsamiczny, 2 łyżki
  • szczypiorek
  • oliwa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać opiekacz lub grill do średniej temperatury (można także smażyć hamburgery na żeliwnej patelni, na gazie). W dużym naczyniu wymieszać ręcznie mięso, bułkę tartą, czosnek suszone pomidory i 2 łyżki drobno posiekanej kolendry.

  2. Podzielić masę na 4 części i uformować z nich kotlety o średnicy około 10 cm ( powinny pasować do wielkości i kształtu bułek)

  3. Posmarować lekko oliwą ruszt opiekacza lub patelni grillowej i piec hamburgery po 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią i upieką.

  4. PRZYGOTOWAĆ SALSĘ. Pokroić w kostkę dojrzałe pomidory, obie papryczki chili, posiekać szczypiorek i kolendrę, wszystkie składniki wymieszać z octem balsamicznym i przyprawić do smaku. Można także zaoszczędzić czas siekając składniki w malakserze - aby jednak uzyskać odpowiednią konsystencję, należy użyć trybu pulsującego.

  5. Przekroić bułki, wstawić na chwilę pod opiekacz lub ułożyć na grillu. Ułożyć nieco rukoli lub sałaty na spodzie każdej z nich, a na listkach ułożyć hamburgera. Nałożyć salsę na kotlet i przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 01 lutego 2011 Fajne! Szkoda, że na dobre pomidory musimy czekać do lata. Dodaję przepis do ulubionych, żeby mi się nie zapodział, bo chętnie bym spróbowała takich hamburgerów :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń