Do góry

Dania główne Przepis na:

Hamburgery z mięsa wieprzowego

Hamburgery z mięsa wieprzowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48425

Dodano:

Odsłon: 1692

Wczoraj zamieściłam na blogu przepis na surówkę kapuścianą do hamburgerów, a dzisiaj podrzucam Wam obiecany przepis na hamburgery. Soczyste mięso o wyrazistym smaku, który uzyskało za sprawą musztardy. Do tego świeże warzywa, chrupiąca ciepła bułeczka i pyszne jedzonko gotowe.

Składniki

  • bułki do hamburgerów 5 sztuk
  • kotleciki do hamburgerów:
  • mięso mielone z łopatki 500 g
  • cebula 1/2 sztuki (mała)
  • czosnek 2 ząbki
  • musztarda miodowa 1 łyżka (kopiata)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów)
  • dodatkowo:
  • sałata lodowa 1/2 główki
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • surówka z białej kapusty
  • cebula 1 sztuka
  • ketchup 10 łyżek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy surówkę z kapusty.

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2018/08/surowka-z-kapusty-do-hamburgerow.html

    Teraz czas na przygotowanie kotlecików. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, cebulę, czosnek i musztardę.
    Masę bardzo dokładnie wyrabiamy dłonią do momentu połączenia składników. Następnie formujemy okrągłe kotleciki o masie 100 g każdy. Smażymy je na rozgrzanym
    tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Kotleciki powinny być ładnie zrumienione.

    W trakcie smażenia kotlecików przygotowujemy bułki. Każdą przekrawamy na połowę i obsmażamy na patelni skropionej odrobiną oliwy z oliwek. Można je również podgrzać
    w piekarniku. Zrezygnowałam z piekarnika nie chcąc dogrzewać i tak już bardzo nagrzanego mieszkania.

    Cebulę przeznaczoną na dodatek do hamburgerów kroimy w piórka, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia kotletów. Cebulka powinna być lekko zrumieniona.
    Pomidory kroimy w plasterki, sałatę płuczemy pod bieżącą wodą.

  2. Złożenie hamburgera:
    Dolną część bułki smarujemy ketchupem, nakładamy liść sałaty. Na nim kładziemy surówkę z kapusty, następnie nakładamy kotlecik wieprzowy, podsmażoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i ketchup. Tak przygotowany hamburger nakrywamy drugą połową bułki. Całość spinamy wykałaczką, dzięki czemu hamburger nam się nie rozpadnie.
    Hamburgery podajemy ciepłe.

    Uwaga: Ilość i rodzaj dodatków do hamburgera można modyfikować zgodnie z własnym gustem smakowym. W przepisie podałam przykładowe dodatki, które akurat mi podpasowały.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń