Do góry

Zupy Przepis na:

Harira - marokańska zupa

Harira - marokańska zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 760

Dodano:

Odsłon: 406

Zapraszam dziś na talerz przepysznej i aromatycznej zupy - prosto z Maroka! Przed Państwem Harira! :-)

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub passaty)
  • 1 cebula
  • 1 niewielka marchewka
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka kuminu (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
  • kilka gałązek kolendry
  • sól
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy i myjemy, paprykę myjemy, cebulę obieramy i razem z marchwią i papryką kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, marchew i wszystkie przyprawy poza solą. Podsmażamy przez kilka minut.
    Dodajemy pomidory i przecier, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
    Dodajemy soczewice i wlewamy wodę. Dodajemy ok 2 łyżeczek soli, wrzucamy gałązki kolendry i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 20-30 minut do rozpadnięcia się czerwonej soczewicy.
    Dodajemy ciecierzycę i gotujemy 3 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Podajemy gorącą z kawałkiem limonki i suszonymi daktylami do przegryzienia.
    Smacznego! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 kwietnia Pyszna zupa, aromatyczna i pachnąca :D
Miałem kiedyś okazję spróbować jej u źródła, smakuje obłędnie :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 25 kwietnia Warto wypróbować jakąś nowość:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń