Do góry

Zupy Przepis na:

Harira- zupa marokańska

Harira- zupa marokańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 875

Dodano:

Odsłon: 938

Harira to narodowa marokańska zupa, tutaj w wersji wegańskiej, raz spróbowałam i zagościła u mnie na stałe.

Składniki

  • Ciecierzyca gotowana 1 szklanka
  • Soczewica zielona 1 szklanka
  • Soczewica czerwona 1/2 szklanki
  • Marchewka 1 szt
  • Cebula 1 szt
  • Pomidor 3 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • Kumin 2 łyżeczki
  • Imbir 1 łyżeczka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 1 łyzeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Kolendra 1 pęczek
  • Sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • limonka 2 szt
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy.
    Podsmażać kilka minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne kilka minut.
    Następnie dodać soczewice, dokładnie wymieszać i zalać 2 litrami wody. Przykryć, gotować około 30 minut od momentu zagotowania się wody Czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona wciąż być w całych ziarenkach. Wtedy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec spróbować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać zupę gorącą, posypaną posiekaną kolendrą i skropioną sokiem z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 19 czerwca Jak dla mnie to coś nowego. Ale bardzo apetycznego i zachęcającego do wypróbowania.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 18 czerwca Bardzo apetyczna zupa. Rośliny strączkowe i pikantne przyprawy świetnie się komponują w takich potrawach.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń