Do góry

Przetwory Przepis na:

Harrisa - pikantna pasta

Harrisa - pikantna pasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 310 Ocena: 1521

Dodano:

Odsłon: 822

Przepis na tę pastę dostałam od koleżanki. W jej wersji była większa ilość papryczek chili przez co /jak dla nas/ pasta była zbyt pikantna. Pasta idealnie pasuje do kanapek ale również możemy ją dodawać do sosów, zapiekanek czy pizzy.

Składniki

  • papryka czerwona 7 szt
  • papryczki chili 3 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 2 łyżki
  • kolendra mielona 1 płaska łyżeczka
  • kumin 1 płaska łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryczki chili zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min. /dzięki temu łatwiej będzie je potem zblendować/. Po tym czasie papryczki odsączamy, osuszamy, odcinamy szypułki, rozcinamy i usuwamy nasiona. Z papryki czerwonej również usuwamy ogonki i nasiona. Czosnek obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone składniki i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa się rozgotują. W międzyczasie doprawiamy przyprawami:mieloną kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Następnie całość blendujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki musimy go jeszcze trochę pogotować by odparował i zgęstniał /często mieszając by się nie przypalił/. Konsystencja powinna przypominać bardziej pastę niż sos by nie spływać z kanapek.
    Gotową pastę przekładamy do małych słoików i pasteryzujemy 10-15 min. - w zależności od wielkości słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń