Do góry

Napoje Przepis na:

Herbatka z pączków jabłoni – wiosenne herbaty fermentowane

Herbatka z pączków jabłoni – wiosenne herbaty fermentowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 1931

Dodano:

Odsłon: 34

Kolejny przepis do wykorzystania za rok. Nie zdążyłam opublikować, tak szybko galopuje wiosna w tym roku :) Herbatka z pączków jabłoni. Zrobiona z kwiatowych pączków jabłoni, zerwanych wraz z młodymi listkami, a od czasu do czasu również z rozwiniętym już kwiatkiem. Herbatka, o której słyszałam niemal legendy, tym bardziej chciałam jej więc spróbować. Z pączkowych resztek nie udało mi się zrobić wiele gotowej herbaty, ale na spróbowanie wystarczy. Dobre i to. Oczywiście jabłonka, z której zbiera się pąki, może być dzika. Nawet lepiej, gdyby była – jakaś zdziczała, na nieużytku lub miedzy. Moje jabłonki nie są dzikie, ale to przedwojenne, stare odmiany.

Składniki

  • pąki kwiatowe jabłoni wraz z młodymi listkami - ile się da
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw umieściłam w słoiku nieco rozdrobnione pączki jabłoni. Na początek trochę je pokroiłam,

  2. a następnie rolowałam partiami w dłoniach tak długo, aż wyraźnie się pogniotły i pokryły wilgocią.

  3. W ten sposób udało mi się naruszyć ich wiązania komórkowe. I teraz – siup do słoika. Słoik wylądował w piekarniku rozgrzanym do około 40-50 stopni.

  4. Spędził w nim jakieś 4 godziny, aż zawartość wyraźnie zmieniła zapach i zaczęła wyglądać tak:

  5. Wysypałam fermentowaną herbatkę na blachę wyłożoną papierem i na powrót umieściłam w ciepłym piekarniku – 50 stopni z termoobiegiem – w celu wysuszenia. Teraz trzeba ją wsypać do słoika i odstawić na półkę.

  6. Sucha fermentacja, czyli proces dojrzewania herbaty, może zdziałać cuda. Coś, co nie bardzo jest smaczne zaraz po przygotowaniu – odstawione w kąt i zapomniane na rok – staje się nagle smakowym odkryciem stulecia, na miarę lądowania na księżycu.

  7. Dlatego nie spieszę się z degustacją, zaparzyłam tylko jedną filiżankę – potrzebne mi było zdjęcie.

  8. Gotowa, zaparzona herbatka z pączków jabłoni wygląda tak:

  9. Przy okazji zrobiłam też inną herbatkę - z kwiatów dzikiej czereśni - o czym jest osobny wpis :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń