Do góry

Desery Przepis na:

Herbatniki korzenne

Herbatniki korzenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 466

Dodano:

Odsłon: 205

Przepyszne, kruche i chrupiące ciasteczka korzenne.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
  • cukier puder do posypania gotowych herbatników
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wymieszania w misce wszystkich suchych składników.

  2. Następnie dodajemy miękkie masło w kawałkach, jajko i śmietanę. Mieszamy wszystko w misce.

  3. Następnie przerzucamy ciasto na omączony blat i zagniatamy. Zagniata się w miarę wdzięcznie. Można delikatnie podsypywać mąką, ale nie za dużo.

  4. Następnie formujemy z ciasta wałek, obsypujemy trochę mąką i wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut.

  5. Po pół godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół. Blat obsypujemy mąką, ciasto trochę rozgniatamy w rękach, a następnie obsypane mąką z obu stron wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Drugą połowę ciasta możemy nadal trzymać w lodówce.
    Z jednej połowy ciasta wychodzi jedna blacha herbatników. Bierzemy foremkę i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem na najwyższej półeczce piekarnika. Gdy piecze się pierwsza blacha, powtarzamy czynności z drugą częścią ciasta.

  6. Upieczone herbatniki, jeszcze gorące, obsypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe. Smacznego :-)

    Jakież one są dobre, hmmmm.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń