Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Herbatniki z szałwią"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Składniki
Do jednej miski wsyp obie mąki, szałwię, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki oraz sól, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż masło i wsyp cukier puder. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po łyżce alkoholu oraz ekstrakt z wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego. Na koniec wciąż ucierając powoli wsyp suche .
Ciasto podziel na dwie części. Każdą część ułóż na dużym kawałku papieru do pieczenia lub folii spożywczej i ukształtuj w wałki o grubości 4-5 cm. Ciasto włóż do zamrażarki na 60 min. Schłodzone ciasto pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami, piecz ok. 15 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Jeśli ciasteczka będą jadły dzieci, alkohol możesz zastąpić mlekiem lub mocną herbatą, np. Earl Grey.Źródło: Świat i Ludzie