Desery Przepis na:
Herbatnikowe ciasto bez pieczenia z kaszą manną

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4
Dodano: 09.06.2011
Odsłon: 12735
Składniki
- mleko, 1 litr
- margaryna, 1 kostka
- cukier, 1 niepełna szklanka
- cukier waniliowy, 1 paczuszka
- kasza manna, 1 szklanka
- kakao, 2 łyżki
- herbatniki petitki, 6 paczek (3 zwykłe i 3 z czekoladą)
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotować blachę do pieczenia, najlepiej nie za dużą, by ciasto było wyższe. Zwykłe herbatniki (bez czekolady) należy poukładać równo na dnie blachy.
-
Zagotować mleko z kostką margaryny, cukrem i cukrem waniliowym.
-
Do gotującego się mleka (na bardzo małym ogniu) powoli dodawać kaszę manną, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodać kakao, ciągle mieszając!
-
Na wyłożone na blasze herbatniki należy wylać gorącą masę, następnie wyłożyć na górę herbatniki z czekoladą lekko uciskając (stroną czekoladową do góry).
-
Gorąca masa zmiękczy herbatniki i rozpuści czekoladę. Po ostygnięciu gotowe do jedzenia, chociaż lepiej smakuje lekko schłodzone w lodówce. Ciasto należy kroić wzdłuż brzegów herbatników. Smacznego!
Komentarze do przepisu (3)

Annuar 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Również robię i lubię to szybkie ciasto. Zwykle do masy daję kilka kropel olejku migdałowego. Ostatnio dodałam pokrojone suszone śliwki, co nadało ciekawego smaczku.0 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
A jakby tak zamiast margaryny dać troche masła?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Anecia_111 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Jeżeli chcemy by ciasto miało inny smak i kolor, można dodać zamiast kakao np. odrobinę gęstego soku malinowego (tylko trzeba uważać żeby nie było za słodkie - wtedy lepiej dodać mniej cukru). Polecam!0 Kto głosował? | Odpowiedz