Do góry

Desery Przepis na:

Herbatnikowe ciasto bez pieczenia z kaszą manną

Herbatnikowe ciasto bez pieczenia z kaszą manną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 12707

Pyszne i szybkie ciasto z herbatników i kaszy mannej, bez pieczenia!

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować blachę do pieczenia, najlepiej nie za dużą, by ciasto było wyższe. Zwykłe herbatniki (bez czekolady) należy poukładać równo na dnie blachy.

  2. Zagotować mleko z kostką margaryny, cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Do gotującego się mleka (na bardzo małym ogniu) powoli dodawać kaszę manną, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodać kakao, ciągle mieszając!

  4. Na wyłożone na blasze herbatniki należy wylać gorącą masę, następnie wyłożyć na górę herbatniki z czekoladą lekko uciskając (stroną czekoladową do góry).

  5. Gorąca masa zmiękczy herbatniki i rozpuści czekoladę. Po ostygnięciu gotowe do jedzenia, chociaż lepiej smakuje lekko schłodzone w lodówce. Ciasto należy kroić wzdłuż brzegów herbatników. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 czerwca 2011 Również robię i lubię to szybkie ciasto. Zwykle do masy daję kilka kropel olejku migdałowego. Ostatnio dodałam pokrojone suszone śliwki, co nadało ciekawego smaczku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 09 czerwca 2011 A jakby tak zamiast margaryny dać troche masła?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anecia_111 09 czerwca 2011 Jeżeli chcemy by ciasto miało inny smak i kolor, można dodać zamiast kakao np. odrobinę gęstego soku malinowego (tylko trzeba uważać żeby nie było za słodkie - wtedy lepiej dodać mniej cukru). Polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń