Do góry

Desery Przepis na:

Herbatnikowy andrut

Herbatnikowy andrut

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1168

Dodano:

Odsłon: 24908

Oryginalny smak! Przepis ten znalazłam w najstarszym zbiorze z przepisami mojej prababci.Wypróbowałam i... Wyszło: świetnie, słodko, kwaśne i po prostu inaczej:)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kwasek rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Herbatniki zmielić.

  2. Utrzeć margarynę, dodać cukier, mieszając wbić jajka a następnie wsypać herbatniki. Ciągle mieszając dodawać rozpuszczony kwasek (ja lubię dość kwaśne wiec daję wszystko ale na początek proponuję próbować). Wszystko dokładnie utrzeć i smarować wafle.

  3. Dla urozmaicenia można jedną warstwę delikatnie przełożyć powidłem tak jak widać na zdjęciu.Osobiście wolę bez udziwnień ale ten egzemplarz robiłam na specjalne zamówienie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Plum000 16 lutego 2012 Hmmm, jajka ? całe jajka czy tylko żółtka?? Przepis ciekawy, aczkolwiek surowe jajka w przepisie, który nie wymaga pieczenia i/lub gotowania podlega w moim mniemaniu dyskwalifikacji, z uwagi na zbyt duże ryzyko zachorowania. Szkoda, bo przepis sam w sobie ciekawy. A może tak bez tych jajek , co??? :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jogo1977 16 lutego 2012 ja rekomenduję jednak powidła zamiast kwasku, nie wszyscy wiedzą że kwasek cytrynowy jest rakotwórczy, a i tak mamy go w wielu produktach żywnościowych - dodają go jako konserwant, regulator kwasowości

zamiast margaryny, masło niskotłuszczowe, śmietankowe ... no chyba że ktoś ma kłopot z cholesterolem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Biedroneczka 16 lutego 2012 Herbatniki, to rozumiem znane przez nas od dziecka, tak zwane "petiberki"?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń