Do góry

Przetwory Przepis na:

Hiram skandynawski, czyli marmolada z rabarbaru

Hiram skandynawski, czyli marmolada z rabarbaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 2177

Dodano:

Odsłon: 573

Hiram to pyszna marmolada o skandynawskim rodowodzie, przygotowywana najczęściej z rabarbaru ze świeżym imbirem. Takie smaczne powidełka, naprawdę bardzo aromatyczne. Gotowy hiram pasuje idealnie do sera żółtego, koziego, twarogu, na kanapce, a także do serwowania na spodeczku, do gorzkiej herbaty. Najlepiej tureckiej lub rosyjskiej, a zwłaszcza do Iwan czaju.

Składniki

  • 2 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 2-3 łyżki świeżego imbiru, drobno startego (ilość imbiru można modyfikować zależnie od preferencji smakowych, trzeba próbować)
  • skórka otarta z 2 cytryn, najlepiej ekologicznych
  • szczypta soli dla zaokrąglenia smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar oczyść i umyj, nie musisz obierać go ze skórki. Pokrój w dość cienkie plasterki.

  2. Zasyp cukrem, dodaj sól, skórkę z cytryny oraz imbir, przykryj i pozostaw na noc lub kilka godzin.

  3. Przez ten czas łodygi puszczą sok.

  4. Następnego dnia gotuj na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrób próbę spodeczka, wylewając kroplę marmolady na zimny (najlepiej schłodzony w zamrażarce) talerzyk i zadrap przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewaj do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknij wyparzonymi nakrętkami.

  5. Ponieważ gorącą konfiturę przelewa się do gorących słoików, nie trzeba jej dodatkowo pasteryzować. Wystarczy zakręcone słoiki (jeśli chcesz, możesz odwrócić je dnem do góry) przykryć kocem, by stygły powoli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń