Do góry

Dania główne Przepis na:

Hiszpańska paella

Hiszpańska paella

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2240

Dodano:

Odsłon: 21420

Krewetki - sposób hiszpański

Składniki

  • krewetki black tiger 1 opakowanie
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 1
  • ryż biały 150 g
  • szafran według uznania
  • słodka papryka w proszku według uznania
  • bulion 400 ml
  • groszek zielony mrożony 100 g
  • sok z cytryny według uznania
  • oliwa 5 łyżek
  • Natka pietruszki według uznania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Paprykę oczyscić i pokroić w drobne paski. Na oliwie zeszklić cebulę, czosnek i paprykę. Dodać ryż, szafran, słodką paprykę. Dobrze wymieszać, zalać bulionem, dusić około 10 minut. Następnie dodać groszek i krewetki, nie mieszać. Gotować kilka minut, aż bulion odparuje. Podawać z natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 lipca 2013 Danie lekkie wrecz dietetyczne, jednak uwazam, ze ten przepis jest nie trafiony i watpie aby takie danie smakowalo jak hiszpanska paella.
Brak w nim pomidorow i jest ubogi w owoce morza, sa w nim tylko krewetki i oczywiscie nie ten ryz (ma to byc krotkoziarnisty jak np. arborio).
Wersja z kurczakiem, chorizo i krewetkami w skorupkach i z glowami jest rewelacyjna. Chorizo i kurczaka pokroj na kawalki i podsmaz, odloz na bok. Paski czerwonej papryki i cale krewetki (ok.10) podsmaz na patelni do paelli (nie wok, ale mozna na duzej patelni) ok.1 min na kazdej stronie, odloz na bok. Rozdrobnione pomidory bez pestek podsmaz 2 min dodaj ryz i smaz razem ok. 2 min i zalej bulionem, delikatnie pomieszaj po dnie. Rozloz rownomiernie na patelni usmazone kawalki chorizo i kurczaka, dodaj pokrojona fasolke szparagowa plaska, uloz promieniscie usmazona papryke, przypraw sola ,pieprzem szafranemi i uzupelniajac bulionem gotuj na malym ogniu az ryz bedzie miekki. Pod koniec gotowania poukladaj promieniscie krewety. Troche zabawy, ale efekt smakowy i wizualny rewelacyjny.
Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń