Do góry

Dania główne Przepis na:

hiszpańskie klopsiki Gordona Ramsaya...

hiszpańskie klopsiki Gordona Ramsaya...

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 15579

Dodano:

Odsłon: 20329

przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" - Gordona Ramsaya a klopsiki polecam są bardzo smaczne mnie najlepiej smakują z pieczywem ale podawałam również z makaronem spaghetti.

Składniki

  • Klopsiki: 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
  • 50g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • Sos pomidorowy: 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 2x 400 g siekanych pomidorów z puszki ( ja dałam jedną i 3 łyżki pasty pomidorowej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml wody
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut, by nieco stwardniały.

  2. W między czasie przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zezłocenia. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut.

  3. Gdy sos nam się dusi, w między czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń