Do góry

Desery Przepis na:

Hiszpańskie pączki

Hiszpańskie pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Hiszpańskie pączki"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło oraz sól. Zagotuj. Zmniejsz ogień i, energicznie mieszając, do- daj przesianą mąkę. Ciasto ucieraj tak długo, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełóż do miski. Odstaw, by wystygło.

  2. Letnie ciasto ucieraj mikserem, dodając po jednym jajku. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z dużym otworem. Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o boku 10 cm. Posmaruj je olejem. Na każdy kwadrat szprycą wyciskaj kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.  

  3. Na głębokiej patelni albo w rondlu rozgrzej olej do temp. ok. 180° C. Aby sprawdzić, czy jego temperatura jest odpowiednia, wrzuć kawałek ciasta. Jeśli zaskwierczy i po chwili wynurzy się na powierzchnię, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia.

  4. Pamiętaj, że przy zbyt zimnym oleju ciasto bardzo nasiąknie tłuszczem. Lekko zmniejsz płomień, partiami wkładaj pączki, papierem do góry. Po ok. 1 min papier usuń. Smaż 4-5 min z każdej strony. Usmażone pączki ułóż na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  5. Wystudzone pączki możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

  6. 70 minut. Sztuka: 320 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń