Do góry

Desery Przepis na:

Hiszpańskie ślimaczki

Hiszpańskie ślimaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Hiszpańskie ślimaczki"

Składniki

  • 15 dag mąki
  • 8 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mleka dodaję wodę, masło, sól. Wszystko zagotowuję. Mieszając, powoli wsypuję mąkę i nadal gotuję na małym ogniu. Kiedy ciasto zaczyna odstawać od garnka, przekładam je do miski, a następnie starannie ucieram z jajkami (dodaję stopniowo po jednej sztuce).

  2. Napełniam szprycę ciastem i wyciskam ślimaczki na gorący olej. Smażę z obu stron na rumiano. Przekładam na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Posypuję pudrem.

  3. 90 min

  4. Porcja 480 kcal

  5. Koszt porcji około 1,30 zł

  6. porcji

  7. Do ciasta nie trzeba dodawać cukru. Słodki smak nadaje cukier puder.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń