Do góry

Śniadania Przepis na:

Holenderski Chleb Tygrysi.

Holenderski Chleb Tygrysi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4477

Dodano:

Odsłon: 1816

Wzięło mnie na wypiekanie pieczywa i to na maxa,dziś testowałam ten piękny i ciekawy chlebuś, z kruchą i popękaną skórką,tzw.chlebek tygrysi,polecam serdecznie,chleb rewelacja,będę go piec częściej.

Składniki

  • Zaczyn:
  • 90 g mąki
  • 55 ml wody
  • paczka drożdży instant 7 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1\4 łyżeczka soli
  • Ciasto Właściwe:
  • ok.500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Pasta Ryżowa:
  • paczka drożdży instant 7 g
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 130 g mąki ryżowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu(zaczyn można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce),do misy miksera wsypujemy drożdże,cukier,wlewamy ciepłą,ale nie gorącą wodę i odstawiamy na 5 min.do chwili pojawienia się bąbelków na powierzchni,następnie przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól,dokładnie mieszamy łyżką ,zagniatamy ręką elastyczne ciasto,które odstawiamy do podwojenia objętości.Następnie wlewamy ciepłe ,ale nie gorące mleko,wodę,wsypujemy cukier,sól oraz wlewamy olej,przesiewamy przez sitko mąkę,wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto,gdyby ciasto było lepiące dosypać więcej mąki,ciasto ma odchodzić od misy miksera.Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godz. do wyrośnięcia,miskę przykrywamy ściereczką.

  2. Po tym czasie ciasto walnąć pięścią w celu odgazowania,zagnieść krótko i uformować bochenek,który kładziemy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min.do napuszenia,w tym czasie przygotowujemy pastę ryżową.
    Drożdże rozmieszać z wodą i dodać resztę składników,wymieszać w miseczce trzepaczką rózgową tak,aby powstała gładka masa i odstawić.Pasta ma być na tyle gęsta,aby nie spływała z chleba po posmarowaniu,inaczej nie powstanie charakterystyczna popękana skórka.

  3. Wyrośnięty chleb posmarować grubą warstwą pasty ryżowej zaczynając od góry,smarować delikatnie łyżką,chlebek odstawić jeszcze na 15 min.następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C z termoobiegiem,na dno piekarnika postawić naczynie z wodą i piec 45-50 min.

  4. Upieczony chlebek powinien mieć popękaną skórkę złoto-brązowego koloru,

  5. lub sprawdzić spód chlebka opukując,gdy jest głuchy odgłos,znaczy,że chlebek jest upieczony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 04 sierpnia Prawdziwy tygrysek a mnie chlebki nie lubią.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 03 sierpnia Ostatnio rzadko piekę chleb, ale może jesienią wrócę do tego zamiłowania. Twój chleb wygląda pysznie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 03 sierpnia Uwielbiam go ile myśmy się go zjadali jak mieszkaliśmy w Anglii, skórka najlepsza kiedy chleb jest jeszcze ciepły ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń