Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 433
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 433
Składniki
Homara wyszorować. Nożem przeciąć rdzeń kręgowy w miejscu styku głowy i odwłoka. Zagotować 2 l wody z przyprawami, obraną cebulą, koprem i sokiem z cytryny. Wywar osolić, włożyć homara i gotować 30 minut. Jeżeli ma być podany na zimno, to zostawić go w wywarze do ostygnięcia. Homara wyjąć z wywaru, nożyczkami odciąć pokrywę ogona oraz brzeg skorupy szczypiec i wyjąć z nich mięso. Odwłok pokroić na plastry i podawać na ciepło z sosem holenderskim lub na zimno z majonezem. Do wywaru można dodać 250 ml wina. Tak samo można przygotować langustę. Ikrę homara dodać do sosu, z którym będzie podany.