Do góry

Dania główne Przepis na:

Home Made Tagliatelle

Home Made Tagliatelle

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 15696

Pyszny, delikatny domowy makaron tagliatelle.

Składniki

  • jajko, 1
  • mąką, 80/100g
  • oliwa z oliwek, łyżka
  • sól, szczypta
  • zielone pesto, 3 łyżki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W zależności od tego czy makaron ma być samodzielnym daniem czy też będzie podawany z dodatkiem warzyw lub mięs wybieramy odpowiednio 100 lub 80 g mąki pszennej (30-40 jak gotujemy makaron do rosołu).

  2. Zagniatamy gładkie ciasto z mąki, jajka, oliwy i soli. Podana ilość składników dotyczy jednej porcji makaronu. Zasada jest taka, że na każdą osobę przypada jedno jajko i 80 lub 100 g mąki. Jeżeli ciasto będzie za twarde to dodajemy odrobinę wody.

  3. Tak przygotowane ciasto owijamy ściereczką i ostawiamy w chłodne i suche miejsce na około 30 minut. Po tym czasie należy cieniutko rozwałkować ciasto na kształt okręgu.

  4. Rozwałkowane ciasto dzielimy na poł i składamy tak aby zaokrąglone części ciasta były w środku. Następnie posypujemy ciasto obficie mąką i zwijamy delikatnie w rulonik.

  5. Kroimy nożem na paski o szerokości około 0,8-1 cm. Delikatnie rozkładamy na ściereczce do wysuszenia. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.

  6. Makaron można podawać z pesto i skropione oliwą z oliwek. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń