Do góry

Dania główne Przepis na:

Hreczniaki-kotlety z kaszy gryczanej i mięsa

Hreczniaki-kotlety z kaszy gryczanej i mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2439

Dodano:

Odsłon: 7222

Hreczniaki- kresowe i staropolskie danie, które postanowiłam wypróbować. Skąd taka nazwa? A no od kaszy gryczanej. Każdy zna lub słyszał Inwokację z Pana Tadeusza, gdzie w jednym z fragmentów czytamy: "Gryka jak śnieg biała..." Tak właśnie kwitnie kasza gryczana. W lwowskich terenach zwana gryką. Stąd rożne nazwy: gryka, hreczka i już mamy wyjaśnienie nazwy Hreczniaki. Kotlety z kaszy gryczanej jedni robią z twarogiem, inni z mięsem mielonym. U mnie z mięsem. Bardzo wyraziste smakowo danie, ponieważ jednym ze składników jest również czosnek (jak ktoś nie lubi nie daje). Hreczniaki podajemy z sosem i tutaj już nasza inwencja twórcza z jakim. Ja proponuję grzybowy z boczniaków.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa ( u mnie wieprzowo - drobiowe)
  • 20 dag kaszy gryczanej prażonej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz , papryka wg/ własnego smaku.
  • olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną lekko posoloną gotuje zgodnie z proporcjami ( 1 szklanka kaszy , dwie szklanki wody). Po ugotowaniu studzimy
    Mięso mielimy, kaszę dodajemy w całości wystudzoną. Do farszu dodajemy jajka, przyprawy , przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety.

    Smażymy na małym ogniu dokładnie z obu stron. Hreczniaki podajemy z dowolnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdarynka 14 marca 2015 Robię podobne, przyprawiam jeszcze kolendrą,szczypiorem. Podaję z sosem ze śmietany, jogurtu, czosnku i ziół. Znam to danie pod inną nazwą "hreczanyki". Jak zwał, tak zwał-ważne , że są pyszne! Pozdrawiam :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patra1 11 marca 2015 Rewelacja<3 Hreczkę mogę jeść co dzień:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń