Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hreczniaki z cukinią i pietruszką"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
55 min • Porcja ok. 170 kcal • Koszt porcji ok. 50 gr • Przepis na 15 sztuk
Kaszę gryczaną gotuję w bulionie drobiowym. Studzę ją i miksuję blenderem razem z twarogiem (najpierw jedną torebkę kaszy z połową sera, później drugą z pozostałym serem).
Kaszę z twarogiem przekładam do miski. Cukinię myję, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i szklę na rozgrzanym oleju. Dodaję do kaszy.
Na końcu wbijam jajko i wsypuję drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
Następnie formuję małe kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Tradycyjne hreczniaki kresowe to kotlety z hreczki, czyli kaszy gryczanej i białego sera. Ja trochę je zmodyfikowałam. Bernadeta Potocka z JasłaŹródło: Kobieta i życie