Do góry

Dodatki Przepis na:

Hummus

Hummus

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1604

Dodano:

Odsłon: 9183

Hummus wykonany na bazie ciecierzycy jest potrawą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie a także w kuchni wegetariańskiej. Jest bardzo zdrowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne. Pasta hummus stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań i doskonale smakuje z różnymi składnikami: chlebem, pitą a nawet plackami ziemniaczanymi.

Składniki

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (najczęściej używam gotowej z puszki)
  • 100 g pasty tahini (gotowa albo można zrobić samodzielnie: ziarna sezamu należy zmielić z olejem sezamowym, wodą i oliwą z oliwe
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml wody źródlanej
  • odrobina soli i sproszkowanego chili do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, zmiażdżony czosnek wrzucamy do blendera. Wlewamy sok z cytryny oraz odrobinę wody, miksujemy na gładką masę.

  2. Stopniowo dolewamy resztę wody, aby ułatwić blendowanie i zmienić konsystencję masy na delikatną i jednolitą. Doprawiamy do smaku solą i chili. Można z wierzchu posypać dodatkowo natką pietruszki. Podajem,y polaną odrobiną oliwy z oliwek. Ekspresowa i pyszna pasta gotowa!

  3. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beeatka88 25 marca 2014 nie znam tego i chyba poczeka w kolejce do wyprobowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń