Do góry

Przekąski Przepis na:

hummus od podstaw, żadnych półproduktów:)

hummus od podstaw, żadnych półproduktów:)

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 1436

Dodano: 15.04.2018

Odsłon: 1192

Tak prosto i tak tanio - smarowidło lub dip od podstaw: ziarna, woda, oliwa i przyprawy. Robi się dość szybko, tylko warto pamiętać, żeby namoczyć cieciorkę :) Przepis dopasowany do tradycyjnego polskiego smaku :) łagodnie i dla całej rodziny. Słoik ok 500 ml.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę przepłukuję przez sito i zalewam przegotowana wodą. Proporcja 1:4, tzn cztery razy tyle wody co fasoli.
    Dodaję sodę i moczę przez noc. Dzięki sodzie krócej się gotuje i ciecierzyca jest mięciutka, ma kremową konsystencję.

  2. Dolewam szklankę wody (nie wylewam starej) i gotuję 45-60 minut. Zbieram szumowiny jak z rosołu :)
    Odlewam wodę niezbyt dokładnie... do innego naczynia (nie wylewam, bo reguluję nią konsystencję hummusu dodając ja przy miksowaniu).
    Studzę.

  3. Na patelni prażę sezam. Na suczą beztłuszczową i rozgrzana patelnię wrzucam ziarna. Mieszam, aby miał złocisty kolor, pilnuję, aby się nie przypalił. Jeśli jakieś ziarna zbrązowieją, odrzucam je. Studzę resztę.

    Przekładam do kubka, dolewam oliwę i blenduję na gładka masę.
    Tak właśnie robię domową pastę tahini, czyli pastę sezamową :) W klasycznym przepisie na hummus dodaje się ją do cieciorki.

    Ma dość płynna konsystencję, mniej więcej jak miód. Taką potrzebuję, taką łatwiej się miksuje nie ryzykując spalenia blendera:)

  4. Do cieciorki dodaję moją domową tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, zmielony kumin (bo to danie z roślin strączkowych), sok z cytryny i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę.
    Powoli, małymi porcjami dolewam wodę z gotowania cieciorki. Działa jak piana z białek jaja nadając kremową, puszystą konsystencję hummusowi.
    Dodaję jej tylko tyle, żeby hummus swobodnie dawał się nabrac na łyżkę (nóż, warzywo) nie skapując z niego.


    Gotowe! Przechowuję do 5 dni w lodówce w szklanym naczyniu, najczęściej w słoiku.

  5. Podaję z posiekaną natką pietruszki i słupkami warzyw:
    - zielony lub kiszony ogórek,
    - marchew
    - biała rzodkiew
    - kalarepa
    - seler naciowy.
    Sól i pieprz każdy indywidualnie już dodaje w swojej miseczce:)
    Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy, wystarczy wrzucić słoiczek do torebki i po drodze wpaść do sklepiku na rogu po minimarchewki :)

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń