Do góry

Dodatki Przepis na:

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1447

Dodano:

Odsłon: 198

Jeśli tak jak ja lubicie hummus, to prędzej czy później zaczniecie robić go sami. A naprawdę warto! Ten zrobiony samodzielnie jest o niebo lepszy, niż ten kupiony w sklepie. Poza tym przygotowuje się go dosłownie w kilka minut!

Składniki

  • 1 szklankę (lub puszkę gotowej) ciecierzycy
  • 1-2 łyżki pasty tahini (w zależności czy wolimy bardziej czy mniej sezamowy posmak)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka lub mniej słodkiej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki sody (jeśli gotujesz samodzielnie ciecierzycę)
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli gotujesz cieciorkę samodzielnie, musisz namoczyć ją w zimnej wodzie (do wody dodaj 1 łyżeczkę sody) przez noc. Rano zmień wodę na nową, wsyp kolejną łyżeczkę sody i gotuj cieciorkę około godziny. Aż zmięknie tak, by ziarenko łatwo dało się rozdusić w palcach. Jeśli Ci się nie chce lub nie masz czasu, użyj gotowej cieciorki z puszki (ugotowana samodzielnie będzie lepsza).

    Cieciorkę (ja użyłam z puszki) odcedzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę z puszki (lub wodę po gotowaniu) zostawiamy, nie wylewamy. Dobrze jest cieciorkę przejrzeć i usunąć ewentualne łupiny. Dodajemy olej i pastę tahini. Miksujemy wszystko blenderem na w miarę jednolitą masę.

  2. Na początku masa będzie bardzo gęsta. Dolewamy sok z cytryny, kilka łyżek zalewy lub wody po gotowaniu i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, suszonym czosnkiem i papryką w proszku.
    Starannie miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Odstawiamy na przynajmniej 30 minut.
    Przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce, maksymalnie 3 dni.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń