Do góry

Dodatki Przepis na:

Hummus pomidorowy

Hummus pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1908

Dodano:

Odsłon: 1267

Jak zapewne wiecie, przepadam za hummusem. Uwielbiam to aromatyczne, pachnące i smakowite smarowidło do kanapek. Jednym z moich ulubionych jest hummus pomidorowy. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii, a efekt jest grzechu wart :) Spróbuj, a nie pożałujesz! :)

Składniki

  • 1 szklankę ciecierzycy
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka połówek suszonych pomidorów z oleju
  • opcjonalnie 0,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ale to tylko dla koloru, nie trzeba koniecznie)
  • 1 łyżkę pasty tahini (jeśli nie lubisz sezamowego posmaku daj mniej, ale staraj się nie pomijać)
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
  • sól
  • szczypta pieprzu
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej, wieczorem namaczamy cieciorkę w pięciu szklankach wody, wcześniej dokładnie ją płucząc pod bieżącą wodą. Dodajemy łyżeczkę (płaską) sody i mieszamy. Rano zmieniamy wodę, płuczemy jeszcze raz cieciorkę, zalewamy kolejnymi pięcioma szklankami wodą i dodajemy kolejną płaską łyżeczkę sody. Gotujemy, aż cieciorka zmięknie tak, że ziarenko pod delikatnym naciskiem będzie się rozłazić w palcach na ciapę. Wtedy odcedzamy cieciorkę, płuczemy i studzimy (jeśli są skórki to je wybieramy).
    Po ostygnięciu przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy tahini i miksujemy na gładką masę.

  2. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z resztą hummusu.

  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, suszony czosnek, kmin rzymski i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Starannie miksujemy lub porządnie mieszamy.
    Podajemy w charakterze smarowidła do kanapek lub razem ze świeżymi warzywami.
    Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku maksymalnie 3-4 dni.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń