Do góry

Desery Przepis na:

Ile Flottante - czyli francuski deser z jajek

Ile  Flottante -  czyli francuski deser z jajek

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1620

Dodano: 17.03.2010

Odsłon: 20729

Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mleko wlewamy do rondla podgrzewamy,

  2. jajka rozdzielamy, bialka ubijamy na piane z odrobina cukru,

  3. zoltka osobno ubijamy z cukrem( ilosc cukru w zaleznosci od tego czy dajemy wanilie czy cukier waniliowy) i wanilia na puszysta mase dodajac MAIZENA,

  4. z ubitej piany lyzka na gotujace sie mleko kladziemy chmurki z piany formowane lyzka i gotuje okolo 15 sekund sciagamy lyzka cedzakowa,odkladamy na talerz

  5. do mleka w rondlu wlewamy mase z zoltek i mieszamy az lekko zgestnieje ( nie zagotowujemy) jak osiagnie jednolita lekko gesta konsystencje przelewamy do jenego naczynia raczej plytkiego a szerokiego, albo do malych indywidualnych miseczek, na to kladziemy chmurki z piany i odstawiamy do lodowki do calkowitego schlodzenia ,

  6. podajemy zimne lekko polane karmelem, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Namarra 13 marca 2013 Zrobiłam wczoraj- pycha. Tanie, łatwe w wykonaniu, a efekt super. Z pewnością będę robić częściej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysteriouscake 27 kwietnia 2010 To jest deserek na postawie starej, dobrze znanej zupy "Nic", która ma zastosowanie w żywieniu wszystkich "Tadków-niejadków"! Kto ma ochotę na taką mleczną zupkę - zapraszam na moją stronę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 17 marca 2010 maizena to skrobia kukurydziana (nie mylić z mąką kukurydzianą)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 17 marca 2010 Jesli nie ma w Polsce Maizena, to zastapic ja mozna maka ziemniaczana

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 17 marca 2010 Jesli nie ma w Polsce maki Maizena, to zastapic ja maka ziemniaczana mozna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 17 marca 2010 Uwielbiam! we Francji ten deser jest dostępny jak jogurty w sklepach, a u nas niestety nie widziałam :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 17 marca 2010 Jadłam coś takiego we Francji, było oryginalne, niebiańsko delikatne i żałowałam, że w Polsce takiego czegoś nie można kupić lub zamówić (podobnie jak inne śródziemnomorskie desery). Ale co to za mąka Maizena i czy właśnie ten rodzaj jest ważny do tego przepisu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 17 marca 2010 "Pływające wyspy" :) ja też widziałam ten deser w filmie "Julie i Julia", mam go też w jednej z książek kucharskich mojej mamy ... :) bardzo efektowny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 marca 2010 To coś nowego i ciekawego. Nie wiem tylko co to za mąka maizena i gdzie można ją kupić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 17 marca 2010 Deser znany również jako Floating Islands. Widziałam go na filmie Julie&Julia i też miałam zamiar go zrobić :) Ale wydawał mi się dość skomplikowany.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń