Do góry

Desery Przepis na:

Imbirowe bułeczki

Imbirowe bułeczki

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 674 Ocena: 41044

Dodano: 02.03.2015

Odsłon: 876

Słodkie bułeczki o zapachu imbiru powstały przez przypadek. Ciasto drożdżowe nie chciało rosnąć, na zrobienie pączków nie było już szans. Nie muszę chyba mówić jak byłam zła. Szkoda mi było zmarnowanego ciasta i poświęconego czasu. Kombinowałam co tu zrobić i wymyśliłam, że najlepiej będzie upiec w piekarniku takie właśnie bułeczki. Udało się, ciasto zostało uratowane a po domu roznosił się cudowny zapach imbiru.

Składniki

  • mąka pszenna 35 dkg
  • mleko 150 ml
  • drożdże 4 dkg
  • cukier 4 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • margaryna 1 łyżka
  • szczypta soli
  • świeży imbir (utarty na tarce) 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy połowę mleka przewidzianego do ciasta, wsypujemy 10 dkg mąki i łyżkę cukru. Całość ucieramy łyżką do jednolitej konsystencji, zbliżonej gęstością do kwaśnej śmietany. Jeżeli zaczyn ma odpowiednią gęstość, odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość.

    Do malaksera wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru i mleka, jajka oraz szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest wyrośnięty dokładamy go do przygotowanych składników. Całość miksujemy 2 minuty. Następnie do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i ponownie miksujemy ciasto do połączenia składników (maksymalnie 60 sekund).
    Ciasto przekładamy z malaksera do miski, dodajemy (wcześniej obrany) utarty imbir, przez chwilę wyrabiamy całość ręką.
    Gdy ciasto jest gładkie, odchodzi od ręki a na jego powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza, nakrywamy go czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Z gotowego, wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości jajka i układamy je na drewnianej deseczce posypanej mąką. Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły, następnie pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Upieczone drożdżówki można polukrować, posmarować dżemem, posypać cukrem pudrem.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 02 marca 2015 ta kombinacja wyszla super, buleczki warte grzechu widac!! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 02 marca 2015 Pyszne i pachnące bułeczki :) Wyszły prześliczne :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń