Do góry

Przekąski Przepis na:

Imprezowe rożki z tortilli z kurczakiem

Imprezowe rożki z tortilli z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 2109

Dodano:

Odsłon: 8191

Rożki z tortilli, z kurczakiem, żółtą papryką, serem żółtym i sosem bbq to rewelacyjna przekąska na ciepło – szybka i mało wymagająca. Ciężko stwierdzić, czy na zimno też jest smaczna, bo cała blacha znika na moich oczach, kiedy jedzenie jest jeszcze gorące, wyjęte prosto z piekarnika. ;) A to doskonale świadczy o tym, jak to cudo smakuje moim gościom.

Składniki

  • 6 placków tortilli
  • 1 żółta papryka
  • 500 g kurczaka
  • przyprawa gyros
  • ser żółty
  • 125 g sosu barbecue (ja używam tylko tego z firmy Heinz)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, zasypujemy przyprawą gyros i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny, by mięsko się zamarynowało. Po tym czasie smażymy kurczaka na oleju. W międzyczasie kroimy paprykę również w drobną kostkę. Kiedy kurczak będzie usmażony, przekładamy go do miski, a na patelnie wrzucamy paprykę. Smażymy, aż będzie miękka i dodajemy do kurczaka.

  2. Kiedy kurczak i papryką wystygną, dodajmy sos barbecue. Wszystko razem mieszamy.

  3. Tortille kroimy na pół. Połówkę placka posypujemy startym serem żółtym, nakładamy po łyżce – półtorej farszu (możemy jeszcze posypać serem) i zawijamy w rożki.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (termoobieg) i wkładamy blaszkę z rożkami. Pieczemy około 7 minut – do czasu aż ser się rozpuści, a rożki się przyrumienią. Smacznego!

  5. .

  6. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń