Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Imprezowy jeż owocowy"
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 155
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 296
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 161
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 459
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 63
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 155
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 296
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 161
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 459
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 63
Składniki
Owoce miechunki oczyść z zewnętrznych łupinek, opłucz i osusz. Kulki sera (dowolny smak) przekrój na połówki. Kulki mozzarelli osącz z zalewy.
Ser gouda (lub inny żółty ser) pokrój w kostki. Opłucz i osusz ciemne winogrona (najlepsza będzie odmiana bezpestkowa). Pomidorki koktajlowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym.
Melon (np. miodowy) umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę melona ułóż na talerzu skórką do góry. Posłuży ona do umieszczania przygotowanych przekąsek.
Z drugiej połówki melona specjalną łyżeczką wydrąż kulki. Jeśli nie masz takiej łyżeczki, wydrąż miąższ zwykłą łyżką, a potem pokrój go w równą kosteczkę. Przygotuj drewniane wykałaczki.
Na wykałaczki nadziewaj na przemian owoce miechunki, kulki mozzareli i melona, żółty ser w kostkach, połówki sera w kulkach, pomidorki i winogrona. Wykałaczki wbijaj w melona tak, by „udawały” kolce jeża.
Z kawałka mozzarelli wytnij dwa kółeczka. Umieść je z przodu jeża, tak by imitowały oczy. Z połówki winogrona zrób nosek (do mocowania ozdób możesz użyć goździków).
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 140 kcal, cena 2,10 zł.Źródło: Świat kobiety