Do góry

Zupy Przepis na:

Indyjska zupa z soczewicą

Indyjska zupa z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1677

Dodano:

Odsłon: 20916

Aromatyczna....

Składniki

  • cebula duża
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • sól,
  • 10 ziaren pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki carry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • listek laurowy
  • garstka posiekanej kolendry
  • puszka mleka kokosowego
  • szczypta chilli
  • olej, 2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W wysokim rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać carry, imbir, zgnieciony pieprz, listek laurowy, chilli, chwilę podsmażać. Wsypać soczewicę, zalać bulionem. Gotować, aż soczewica całkowicie zmięknie. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Przed podaniem do zupy wlać mleko kokosowe i garść świeżej kolendry. Zamieszać. Podawać. Przepis pochodzi z Tesco, trochę zmodyfikowany przeze mnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 26 kwietnia 2011 Rozgrzewajaca-wspaniala zupa!
Przepis do ulubionych,jak zreszta wiele Twoich przepisow!
Widac u Ciebie talent,ale tez dbalosc o szczegoly.
Dziekujemy za kolejny swietny przepis!Jestes jedna z moich faworytek SMAKEROWYCH!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 31 marca 2011 Ja użyłam świeżego, ale myślę, że w proszku też był by ok :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ines 17 marca 2011 fajny przepis :)
a imbir w proszku czy świeży?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń