Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk a'la kebab z pieczonymi frytkami i sosem czosnkowym

Indyk a'la kebab z pieczonymi frytkami i sosem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 573

Kawałki soczystego indyka podane z frytkami pieczonymi w piekarniku i domowym sosem czosnkowym.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić jak na zwykłe frytki i w misce wymieszać z 2 łyżkami oleju oraz przyprawą do ziemniaków i oregano. Po wymieszaniu rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem wstawić do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200 stopni. Piec do momentu, aż się zrumienią (ok. 15-20 minut w zależności od "mocy" termoobiegu)

  2. Filety z indyka pokroić w cienkie paski i w miseczce wymieszać z przyprawą do kebaba, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć na patelni (najlepiej na smalcu, ale można również na oleju).

  3. Podawać z sosem czosnkowym.

  4. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Zamiast filetu z indyka, można użyć filetu z kurczaka.

    Sos czosnkowy najlepiej zrobić własny wg przepisu dostępnego tutaj:
    https://smaker.pl/przepis-sos-czosnkowy,118121,newsweek.html

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń