Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk pieczony

Indyk pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13222

Dodano:

Odsłon: 22

Przepis wart wypróbowania: "Indyk pieczony"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Indyczkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do dużego garnka wlej wodę, posól (1,5 łyżki soli na 1 l wody), dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści. Włóż tuszkę do solanki, przykryj i odstaw na całą noc. Jeśli mięso w całości nie jest przykryte solanką, obracaj je co 6-8 godz.

  2. Umyte jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Wymieszaj je z rodzynkami, suszonymi śliwkami oraz morelami.

  3. Po całonocnym moczeniu indyczkę wyjmij z solanki, osusz papierowym ręcznikiem, wysmaruj połową masła i natrzyj pieprzem oraz majerankiem. Następnie nadziej farszem, zwiąż nogi, a otwór zaszyj lub zepnij wykałaczkami.

  4. Na dno dużej blachy wlej trochę oleju oraz bulion. Połóż tuszkę (piersiami do góry), a wierzch obłóż kawałkami pozostałego masła i przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C, wstaw blachę z mięsem i piecz około 30 min.

  5. Następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz jeszcze około 2 godz. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso się zrumieniło. W czasie pieczenia podlewaj mięso sosem, który się wytworzył.

  6. Aby sprawdzić czy indyczka jest upieczona, nakłuj ją czubkiem ostrego noża, tam gdzie korpus łączy się z nogą. Jeśli wypłynie przezroczysty płyn, to znak, że mięso jest upieczone.

  7. Indyczkę wyjmij z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw na około 20-40 minut (dzięki temu farsz nie wypłynie podczas dzielenia mięsa).

  8. (bez czasu oczekiwania): 30 minut

  9. Porcja: 450 kalorii

  10. Aby indyk miał złocistą, chrupiącą skórkę, 15 min przed końcem pieczenia posmaruj go płynnym miodem.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń