Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w maladze

Indyk w maladze

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27994

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Indyk w maladze"

Składniki

  • 1 kg piersi indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 5 jagód jałowca
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 350 ml malagi
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek utrzyj z estragonem, łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i pokruszonymi ziarnami jałowca. Natrzyj mięso, owiń folią i wstaw na godz. do lodówki. Zamarynowane mięso ułóż w brytfannie, polej stopionym masłem, przykryj folią aluminiową i piecz 20 min w 200oC, po czym obniż do 180oC. Podlej 1/2 szkl. gorącej wody, piecz do miękkości, podlewając sosem. Wyjmij mięso, sos ostudź. Usuń tłuszcz, sos podgrzej i przecedź.

  2. Podgrzej malagę z goździkami, migdałami i rodzynkami, dodaj 3 łyżki sosu i żelatynę namoczoną w 2 łyżkach wody. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Zimne mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i zalej tężejącą malagą. Nakryj folią i wstaw do lodówki, by galaretka zastygła.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń