Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w sosie śliwkowym

Indyk w sosie śliwkowym

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4193

Dodano: 12.04.2018

Odsłon: 4507

Przepyszne mięso z indyka w sosie kremowym z śliwkami wręcz rozpływa się w ustach

Składniki

  • 800 g udźca z indyka
  • 15 suszonych śliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • mąką do oprószenia mięsa
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia mięsa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z udźca z indyka kroimy na grube kawałki. Następnie dodaje sól i pieprz i obtaczam mięso w mące. Podsmażam do złotego koloru na rozgrzanym oleju. Następnie dodaje pokrojoną marchewkę w plasterki, suszone śliwki oraz pokrojony na drobną kostkę czosnek i wszystko zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok 45 minut.

  2. Do szklanki dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wywaru z mięsa i dokładnie mieszamy do rozmieszania śmietany. Przelewamy na patelnie z mięsem oraz sosem. Gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie podajemy mięso z ziemniakami, kopytkami bądź kluskami śląskimi i dowolną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 kwietnia Takie pyszne jedzonko, to nawet na kolację mógłbym zjeść :) Super :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń