Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w ziołach prowansalskich

Indyk w ziołach prowansalskich

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 253

Dodano: 07.05.2018

Odsłon: 130

Smaczny i aromatyczny dodatek do ziemniaków i warzyw.

Składniki

  • 1 filet z indyka
  • oliwa z oliwek ok. 1/3 szklanki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3-4 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • sól morska w płatkach oraz pieprz czarny do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Filet indyka umyj i dokładnie osusz.

    2. Do miseczki przełóż oliwę, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz czarny. Wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą bardzo dokładnie natrzyj mięso.

    3. Zamarynowane mięso odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

    4. Przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

    5. Piecz mięso przez około 1 godz. w temperaturze 200°C + termoobieg, co jakiś czas podlewaj sosem z pieczenia i gdy zacznie się przyrumieniać skrop obficie sokiem z cytryny.

    7. Upieczone mięso podawaj pocięte w plasterki grubości 1-1,5 cm, polane sosem z pieczenia w towarzystwie pieczonych ziemniaczanych łódeczek i pieczonych pomidorków.

    8. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń