Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk z farszem

Indyk z farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Indyk z farszem"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg fileta z piersi indyka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 opakowanie rzeżuchy
  • 1 jajko
  • 1 torebka mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 puszka kukurydzy
  • 40 dag twarożku śmietankowego kremowego
  • sól
  • pieprz biały (z młynka)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 marchew
  • 10 dag fasolki cukrowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Włóż do wrzątku marchewkę z groszkiem i gotuj 7 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, i dobrze odsącz.

  2. Mięso oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ponacinaj tak, aby powstał duży płat i lekko rozbij drewnianym tłuczkiem. Posyp solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Kuku rydzę przełóż z puszki na sitko, opłucz pod zimną wodą i odsącz.

  3. Przygotuj nadzienie: twarożek śmietankowy wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodaj marchewkę z groszkiem i dokładnie wymieszaj. Nadzienie rozsmaruj na mięsie. Uformuj roladę i zwiąż ściśle grubymi kuchennymi nićmi. Przełóż mięso do brytfanki i posmaruj je oliwą. Podlej szklanką wody.

  4. Wstaw brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 75-90 minut. Co jakiś czas podlewaj indyka wytwarzającym się sosem. Wyłóż roladę na podgrzany półmisek.

  5. Podawaj z marchewką i groszkiem cukrowym. Warzywa ugotuj wcześniej w garnku na parze.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń