Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z żurawiną i orzechami"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 278
Polecam.
Odsłon: 752
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36292
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 425
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 278
Polecam.
Odsłon: 752
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36292
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 425
Składniki
Boczek drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i utartą marchew.
Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na ok. 20 minut, osączyć, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, masłem, boczkiem, warzywami i przyprawami.
Indyka rozkroić na płat, delikatnie rozbić tłuczkiem.
Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, solą i szałwią, rozłożyć farsz żurawinowo-orzechowo-warzywny, zwinąć jak roladę, mocno związać sznurkiem, przełożyć do brytfanny, skropić oliwą, obsypać szałwią (lub obłożyć gałązkami świeżej) i żurawiną. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok. 50 minut, podlewając wytwarzającym się sosem.
Mięso przed podaniem posypać orzechami. Można podawać jako danie obiadowe albo na zimno zamiast wędliny.
Farsz będzie bardziej wyrazisty, jeśli dodasz do niego odrobinę chili. Zamiast żurawiny możesz użyć suszonych moreli.
ok. 90 minut.Źródło: Twoje Imperium