Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk zapiekany z brokułami.

Indyk zapiekany z brokułami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 2617

Zapiekany indyk z brokułami i pieczarkami. Podany z ryżem stanowi treściwe, smaczne i energetyczne danie. W sam raz na jesienny chłodek.

Składniki

  • filet z indyka - ok. 0,5 kg
  • brokuł
  • pieczarki - ok. 30 dag
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 150 ml śmietanki słodkiej 18%
  • ok. 10 - 15 dag utartego twardego sera
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozgrzej w rondlu tłuszcz i podsmaż na nim pokrojone w plasterki pieczarki. Po 3 minutach,kiedy pieczarki się obsmażą wlej bulion i zagotuj.
    Dołóż pokrojone w małe kawałki mięso, przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut.

  2. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mięsa, dopraw do smaku i zagotuj.

  3. W lekko osolonej i posłodzonej wodzie ugotuj (ok. 4 - 5 minut) brokuła podzielonego na różyczki.
    Odcedź i wyłóż do żaroodpornego naczynia.

  4. Brokuły zalej sosem z mięsem, posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.






    Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i mizerią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń