Do góry

Napoje Przepis na:

Irish coffe

Irish coffe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 2149

WSPANIAŁA KAWA, O NIEZIEMSKIM SMAKU...IDEALNA NA POPOŁUNIE I DLA GOŚCI...

Składniki

  • cukier, 1 łyżeczka
  • whiskey, 1 kieliszek
  • świeżo zaparzona kawa, najlepiej naturalna, bez fusów, 3/4 filiżanki
  • lekko ubita śmietanka
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaparzamy kawę,tylko nie w tym naczyniu z którego będziemy pić. Wkładamy łyżeczkę na 3 minuty do zamrażalnika do szybkiego schłodzenia.

  2. W filiżance z której bedziemy pić kawę mieszmy cukier i whiskey, można użyć więcęj któregoś ze składników, to w zależności od upodobań. Rownież można spróbować z likierem kawowym czy Kaluha lub Amaretto zamiast whiskey.

  3. Dolewamy do alkoholowej mieszanki kawę i delikatnie mieszamy.

  4. Wyjmujemy naszą łyżeczkę z zamrażalnika.Trzymając ją tuż nad kawą, wypukłą częścią do góry powolutku wlewamy lekko ubitą śmietankę. Zimną łyżeczke stosujemy po to by nasza smietanka ''''''''''''''''nie wpłynęła'''''''''''''''' do kawy tylko pozostała na jej wierzchu! Po paru razach bedziecie wiedzieć o co chodzi.

  5. Można udekorować wierzch wiórkami czekoladowymi lub kakao. I gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń