Do góry

Desery Przepis na:

Izaura

Przepis dnia 2016-06-07
Izaura

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3616

Dodano: 31.05.2016

Odsłon: 14869

Pamiętacie brazylijską telenowelę "Niewolnica Isaura" ? To ciasto jest totalnym odzwierciedleniem serialu ... słodkie aż do bólu White & Black

Składniki

  • Czekoladowe ciasto :
  • 1 kostaka masła , 3 łyżki kakao , 1 szkl cukru , 1 op cukru waniliowego
  • 5 łyżek wody , 5 jaj , 1 laska wanilii
  • 1 i 1/2 szkl mąki , 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa :
  • ok 60 dkg sera (ja użyłam sera z wiaderka )
  • 4 jaja , 1 szkl cukru , 1 op cukru waniliowego
  • ok 100 g masła , 100 g wiórków kokosowych
  • Polewa :
  • 2 łyżki masła , 2 łyżki kakao , 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa czekoladowa :
    W garnku roztopić masło dodać cukier,cukier waniliowy i ziarenka z laski waniliowej,kakao,dolać wodę.Zagotować na małym ogniu.Po lekkim przestudzeniu dodać żółtka i zmiksować ok 5-7 min na gładką masę wtłaczając dużo powietrza.Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.. Masa będzie dość gęsta,ale tak ma być. Na koniec połączyć z ubitą wcześniej pianą z białek.Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Przelać do dużej,prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Masa serowa :
    Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.Dodać ser i wiórki kokosowe.Następnie połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek.Wymieszać drewnianą łyżką.

    Wykładać ser na ciasto dużymi porcjami w lekkich odstępach,aby czekoladowe ciasto mogło wyrosnąć formując "poduchy.

    Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170) i piec ok 1 godz.
    Sprawdzić patyczkiem.Najlepiej,kiedy ciasto nie jest przesuszone.
    Po ostygnięciu i pokrojeniu powinno być delikatnie wilgotne.

  3. Polewa :
    W rondelku roztopić masło,cukier,kakao i wodę.Można dodać kilka kropel soku z cytryny aby polewa była błyszcząca.
    Jeszcze gorącą polać ciasto (mazańce) i posypać wiórkami.


    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 01 czerwca 2016 Oczywiście,że dkg a nie g ... przepraszam za literówkę :-)
Poprawiam natychmiast.

44 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yasmine1883 01 czerwca 2016 60g serka? może 60dkg to ogromna różnica. Tego 60 g to się nawet nie poczuje przecież.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka19835 31 maja 2016 pyszne!!!! jeden z pierwszych serników jaki zaczęłam piec dawno, dawno temu:-)

46 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń