Do góry

Desery Przepis na:

Jabłeczna róża

Jabłeczna róża

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1671

Dodano:

Odsłon: 3042

Smaczne, kruche niedrogie ciasto!

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5+3 b.dużych jabłek
  • cynamon mielony
  • bułka tarta odrobina
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wyrobić ciasto z wszystkich składników oprócz jabłek i cynamonu. Wyrobione ciasto podzielić: 1/3 włożyć do zamrażalki resztę ciasta położyć na wysmarowanej tłuszczem i oprószoną mąka brytfanki, wyłożone ciasto posypać bułką tartą aby nie zawilgło dno.

  2. Obrać jabłka, 5 jabłek pokroić do miski i oprószyć cynamonem , wymieszać położyć na ciasto.

  3. Zamrożone ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na jabłka.

  4. 3 Obrane już 3 jabłka - strugaczką do warzyw obierać i z tych wyciętych pasków formować różyczki (rolować) i układać obok siebie na startym cieście lekko wgniatając. Oprószyć lekko cynamonem

  5. Piec 38 minut w termoobiegu na 180 stopniach.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń